Jan Rapp

Jan Rapp, överläkare och krönikör på Gasbilen.se

Som mycket i livet upplever jag att framstegen för biogasutvecklingen kommer i vågor. Och den här hösten/vintern har jag surfat mina största hittills:

Oktober: Nyblivna miljöborgarrådet i Stockholm, Per Ankersjö meddelar att matavfallsinsamling prioriteras. Från 9% skall man nu upp i en insamlingsgrad på 40%. Gör hela länet likadant blir det biogas som ersätter 13 MILJONER liter bensin/år. Bravo Per! SÅ agerar en politiker som precis som ni gasbilsägare vill vara en del av lösningen för sin stad, och för klotet!

November: Jag och Gunnar Welander, Taxi Stockholms sympatiske miljöchef pratar pepparkakshus och gasbilar. Jag tycker bolaget borde skylta bättre med sin satsning, inte bara på miljöbilar utan på fossilfria bilar, dvs gas.

- ”Med ordet BIOGAS på över 1100 tanklock ökar nyfikenheten, och kanske blir folk mer motiverade att sortera hemma”. Berättar om min granne Fredriks idé att framför passageraren skriva:
- ”Den här bilen går på klimatvänlig biogas framställd av matrester från hushåll. Sorterar du?”
- ”Jamen,” säger Gunnar, ”då kommer ju passagerarna fråga hur man sorterar”.
- ”Då får väl era chaufförer gå kurs och ha ett informationskort de lämnar till kunden.” säger jag.
- ”Klockrent.” säger Gunnar.
Så kan Stockholm få 1400 nya dygnetruntarbetande matavfallssorteringsinformatörer. Som utbildar både 08:or och turister i hållbarhet i vardagen/fossilfri trafik. Det kallar jag ”Ett Stockholm i världsklass”. Heja Gunnar och Taxi Stockholm!

Ovan en film från Rapp Vård och Kommunikation.

December: Jag nöjet att lyssna på en annan sympatisk man. Tomas Kreij berättar om Arlanda/Swedavias miljöarbete. Hur deras nya prioriteringsmodell för taxi baserat på klimatvänlighet bidragit till att öka antalet gasbilar i regionens taxibolag från 600 till över 3000. Igen: ”världsklass”.

Vid sista mötet med ”Biogasakademin” före jul sprider sig en  insikt runt bordet: Det man gjort i Stockholm och Sverige ÄR fantastiskt. Och borde naturligtvis visas upp som modell så andra städer och länder kan spara tid i sin omställning till hållbarhet. SLs biodrivmedelsstrateg Sara Anderssons förslag till mötet: att inrätta ett permanent showroom för tekniken, är naturligtvis helt rätt.

Sist två bilder från tåget mot Köpenhamn. I solljuset som strålar ner mellan molnen ser man till höger reaktorbyggnaderna vid Barsebäcks kärnkraftverk. Trots att Bob Marley sjöng ”have no fear for atomic energy” utgick därifrån varje år ”Barsebäcksmarschen” vars deltagare, precis som invånarna i närliggande Köpenhamn tyckte att verket borde stängas. På grund av riskerna. Vilket också skedde.

Åt vänster ser man den havsbaserade vindkraftsparken Lillgrund. Vevande, som jättelika måsvingar, som trots ett ständigt flaxande inte lyfter från sina fundament. Genom att istället stå kvar ordnar de hushållsel till alla Malmöbor. Vackert och hoppfullt tycker jag. ”The answer is blowing in the wind” sjöng en annan Bob. Dylan. Visste han redan då…?

Vill ni följa, kommentera och bidra till fortsatt medvind för den här utvecklingen? Gilla sidan "Stockholm för Biogas" på Facebook. Välkomna!

Våren 2012

 
Jan Rapp är biträdande överläkare på Kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus i Stockholm. I december 2011 utsågs han till Svenska Hjältars Miljöhjälte, med motiveringen "Jan är Årets Miljöhjälte för att han genom sin envisa kamp fått Stockholms sjukhus att omvandla sitt matavfall till biobränsle – som nu driver delar av stadens lokaltrafik”.
Läs Aftonbladets artikel.

Han är också sammankallande i nätverket "Biogasakademin", som nämns i texten ovan. Nätverket är skapat för att påskynda utvecklingen av matavfallsinsamling, biogasproduktion och inte minst för en ökad synlighet för detta kretslopp i Stockholmsregionen.

Läs också artikeln om Jan Rapp som Dagens Nyheter publicerade 2011-10-26.

 

Prenumerera på uppdateringar som RSS


Share |